неділю, 16 вересня 2018 р.

Читаючи В. Сухомлинського


Лісова пісня? Ні, лісове питання!

За мотивами оповідання Василя Сухомлинського "Все співає в лісі"

Весна. Сонечко гріє ще напівпрозорими промінцями, що не висмоктують вологу з листя, не сушать землю. Вітерець радіє: він нарешті став лагідним – взимку йому доводилися бути суворим.  Дерева в лісі шумлять, вихваляючись новеньким листячком. Пташки, що нарешті дісталися до рідних країв з чужини, начебто влаштували весняні змагання – чия пісня більш дзвінка та гучніша. Струмочок, звільнившись від кайданів криги, рахує камінці, що виблискують на дні – чи всі вони на місці? Нотки веселої води співзвучні з лісом, його невгамовними мешканцями. Краса.
Раптом все стихає… Велика, чомусь червонясто-чорна хмара готова, неначе хижак, проковтнути молоде сонце. Вітерець опустив крила, бо повітря стало важким, давлючим. Пішов дощ. Мутні краплини, наче отрута, обпікали листя-немовлята, падали у струмок – ставали темними змійками, ховаючи від очей дорогоцінні камінці. Здивовані і наполохані птахи шукали прихистку під товстими вітами беріз і дубів. Корені дерев і трав відчули, як по їхніх венах підіймається брудна рідина.
- Що відбувається?!! – панічно запитували мешканці лісу один в одного.
Але ніхто не знав відповіді, поки здалеку не прилетіла знесилена синичка. Вона майже впала на гілку змученого ясена:
-  Я знаю, що відбувається. Люди тут, поряд із лісом, побудували завод. Хмари отруйного диму тягнуться до дощових життєдайних хмар, змішуються з ними. Підземні води також всмоктують небезпеку…
"Невже отрута буде кожен день потроху забирати моє життя?" – запитував ліс, який почали залишати його друзі – птахи та звірі.

Люди, що ви можете йому відповісти?
       Валентина Нетребич


Муза моря

Шумного моря прекрасная Муза -
в глубь уплывет цветная медуза.
Высокие волны её обвивают,
шапку колышут, будто  играют.

Но бьется-трепещет сердце у Музы:
с волнами не справиться бедной медузе.
Отчаянно борется Муза с приливом:
Вдруг море не будет таким  говорливым?!

16.09.2018
Валентина Нетребич

Напишите Ваш отзыв или комментарий!

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *